• Duel škôl
            • Duel škôl

            • Vo štvrtok 29.2. sa na našej škole uskutočnilo medziškolské kolo 2. ročníka súťaže v prednese Shakespeare’s Memorial.

              Po usilovnom tréningu a hodinách príprav si žiaci zo ZŠ Černová prišli zmerať sily so žiakmi zo ZŠ Zarevúca.

              Naša škola sa stala dejiskom diania podmanivých výjavov z diel ako Pýcha a predsudok . Boli sme svedkami skvelého dialógu z diela Vlk a had. Úsmev na tvári nám vyčaril prednes básne o nechcenom stretnutí žiačky a pani učiteľky v nákupnom centre. Počuli sme ódy na mesiace v roku. Zamysleli sme sa nad tlakom spoločnosti na vzhľad mladých dievčat a žien. Hľadali sme magickosť v riadkoch od Becky Hamsley a hĺbali nad polnočnými myšlienkami v básni od Elly W. Wilcox či Davida B. Richardsona. V našej školskej knižnici sa recitovalo, hralo, vžívalo do postáv a dojímalo nad posolstvami, ktoré prednesené diela rozsiali do publika.

              Súťažou nás sprevádzal aj samotný Shakespeare v dobovom outfite, ktorý si pre žiakov prichystal kvízové otázky a za ich správne zodpovedanie získali žiaci nálepky s jeho podobizňami. „Náš Shakespeare“ alias Sofia Pristašová z 9.A žiakom prinášal úsmev a podporu a odnášal stres a strach, začo mu veľmi pekne ďakujeme.

              Žiaci podali úchvatné divadelné výkony, čoho dôkazom bol aj neutíchajúci potlesk, ktorý sa niesol priestormi knižnice.

              Ceny, ktoré boli odovzdané si tiež zaslúžia zmienku. Šikovné ruky pani učiteľky Krivdovej nakreslili „nášho Shakespeara“ na šálky. 3D tlačiareň pod vedením pána učiteľa Potkana usilovne pracovala na Williamových bustách. Shakespeareov „merch“ v podobe tričiek a tašiek taktiež putoval do rúk výhercom a o krásne odznaky sa postaral náš pán riaditeľ.

              Záver 2. ročníka súťaže priniesol nadšené úsmevy z výhry, hrdosť vyučujúcich na svojich zverencov a spokojnosť všetkých zúčastnených s priebehom súťaže. Týmto ďakujeme všetkým vyučujúcim a žiakom, ktorí sa akokoľvek do súťaže zapojili, ste skvelí!

              Tešíme sa na ďalší ročník, no a zatiaľ do Shakespeara zdar!

              Umiestnenia:

              Kategória 5. a 6. ročník:

              1. miesto: Lea Horváthová, 5.A, ZŠ Zarevúca

              1. miesto: Merci a Daniel Sengyonovci, 6.ročník, ZŠ Černová

              2. miesto: Tamara Golisová, 6.C

              3. miesto: Sofia Fafaľáková, 6. ročník, ZŠ Černová

              Cena poroty: Zara Chovanová, 5.B, ZŠ Zarevúca

              Kategória 7. až 9. ročník:

              1. miesto: Katarína Papčová, Barbora Papčová a Dorota Schniererová, 8.ročník, ZŠ Černová

              2. miesto: Michaela Janigová, Martina Kulihová, Martina Kudličková, 9.ročník, ZŠ Černová

              3. Sára Viktorová, 8.B, ZŠ Zarevúca

              3. miesto: Tomáš Novák, 8.C, ZŠ Zarevúca

              Cena poroty: Viktória Smrekovská, 9.A, ZŠ Zarevúca

          • ZBER PAPIERA
            • ZBER PAPIERA

            • Od 25.marca do 5.apríla bude prebiehať na našej škole zber papiera. Papier je potrebné doniesť zviazaný a odvážený.

          • Lyžiarsky výcvik 2024
            • Lyžiarsky výcvik 2024

            • V dňoch od 12. do 16. februára sa žiaci siedmeho ročníka zúčastnili Lyžiarskeho výcviku, ktorý máme už tradične na Orave. Vzhľadom na snehové podmienky tejto zimy sme sa do poslednej chvíle báli, že tento rok budú deti o túto skvelú akciu ukrátené. Nestalo sa tak a vďaka oganizačným schopnostiam našich učiteľov a prevádzkovateľov hotela sme do našej obľúbenej destinácie, hotela ARMAN v Nižnej nad Oravou, vycestovali. 

              Svah v Ski centre Uhliská, neďaleko od hotela sme žiaľ nemohli využiť a tak sme počas utorka, stredy a štvrtka lyžovali v lyžiarskom stredisku Roháče - Spálená. Počas týchto troch dní sa z mnohých nelyžiarov stali výborní lyžiari, ktorí dokážu zjazdiť aj náročnejší kopec. Okrem toho sme sa veľmi dobre zabavili pri spoločných večerných aktivitách, či hotelových atrakciách ako bowling, bazén, či stolný tenis. Diskotéka tiež stála za to a ukázala nám, že únava  a svalovica sa prostredníctvom dobrej nálady, adrenalínu a dunivých basov svetových hitov poraziť dá, nie však v suchom triku. Deťúrence sa teda vedia zabaviť. Bolo vynikajúce, ale čo je najhoršie na tom, že to trvalo len od pondelka do piatku. Pre deti dosť málo, pre učiteľov dosť na všetky boky. Bolo fantasticky.

          • Poďme si čítať
            • Poďme si čítať

            • Pamätáte si, aké to je, keď vám ako malým niekto čítal? Tak žiaci 5. B sa vrátili aspoň na chvíľu do tohto obdobia. Stalo sa to v týždni od 4. do 8. marca 2024. Prečo práve začiatkom marca? To preto, lebo Slovenská asociácia knižníc vyhlásila presne na tento týždeň 25. ročník celoslovenského podujatia Týždeň slovenských knižníc pod spoločným mottom „KNIŽNICE PRE VŠETKÝCH“, ktorý bol venovaný komunitným a medzigeneračným aktivitám knižníc.

              Preto sme sa pri tejto príležitosti rozhodli pozvať do našej triedy starých rodičov, rodičov a starších súrodencov našich žiakov, aby nám prišli niečo prečítať a porozprávať o tom, čo čítajú a čo im čítanie kníh prináša.

              Chceme touto cestou poďakovať starej mame Mišky Baranovej, rodičom Kristínky Baranovej a Simonky Ondrejkovej a starším súrodencom Filipa Kačalku, Mateja Myslivca, Adriána Zajaca a Alice Surovčekovej.

              Naši žiaci si čítanie knižky Úžasná cesta Barnabyho Brocketa okolo sveta od Johna Boyna z úst svojich príbuzných v našej školskej knižnici veľmi užili a sami sa potom pustili do čítania.

          • Dejepisná olympiáda
            • Dejepisná olympiáda

            • Február  nám priniesol veľký úspech. Naša žiačka Melisa Ladňáková (6. B) obsadila na okresnom kole Dejepisnej olympiády vo veľkej konkurencii žiakov z okresu Ružomberok skvelé 3. miesto. Hoci žiaci z tejto kategórie nepostupujú do vyššieho kola, je to po dlhom čase krásne umiestnenie na stupňoch víťazov. Melise gratulujeme!

          • CHEMICKÁ OLYMPIÁDA - KAT D 🧪⚗️🔬🧬👨🏻‍🔬
            • CHEMICKÁ OLYMPIÁDA - KAT D 🧪⚗️🔬🧬👨🏻‍🔬

            • Nadaní chemici z našej školy sa aj tento školský rok zapojili do chemickej olympiády. Po náročnom študijnom kole sa vo februári konalo kolo školské.  Naši deviataci sa výborne popasovali s teoretickými aj praktickými úlohami. Dokázali, že v labáku sú ako doma a ani chemické výpočty im nerobia problém.

              1. miesto si so zhodným počtom bodov rozdelili David Kostík a Tomáš Mahút z 9.A

              Na 3. mieste sa umiestnila Viki Jaroščáková z 9.C.

              Všetkým  blahoželáme a držíme palce v okresnom kole už 14. 3.2024.

          • NAJLEPŠÍ ŠPORTOVCI MESTA RUŽOMBEROK
            • NAJLEPŠÍ ŠPORTOVCI MESTA RUŽOMBEROK

            • V utorok 27.2.2004 sa v Kultúrnom dome uskutočnilo slávnostné vyhlásenie najlepších športovcov mesta Ružomberok za rok 2023.

              V kategórii mládež - jednotlivci sa medzi najlepších dostal aj náš žiak Dávid Palguta /6.C/, ktorý sa venuje biatlonu.

              V kategórii mládež - kolektívy bolo ocenené basketbalové družstvo mladších žiačok U12, ktorého členkami sú aj žiačky našej školy: Veronika Popelková, Nela Drengubiaková,Táňa Škvareková, Alexandra Menderová a Ivana Šalplachtová.

              Všetkým oceneným gratulujeme.

          • Shakespeare’s Memorial
            • Shakespeare’s Memorial

            • V stredu 7.2. sa na našej škole uskutočnila anglická súťaž v prednese Shakespeare’s Memorial.

              V tento deň sa po chodbách našej školy pohyboval samotný Shakespeare aj so svojim kolegom z divadelnej spoločnosti . Pýtali sa našich žiakov základné otázky o Shakespearovom živote, tvorbe a období, v ktorom žil. Zistili, že máme múdrych a rozhľadených žiakov, ktorých odmenili špeciálnymi Shakespearovskými nálepkami a krásnymi záložkami do kníh .

              Neskôr v tento deň sa odohral súboj úžasných talentov a priestormi knižnice sa niesli anglické básne a literárne texty, na ktoré by bol veru hrdý aj samotný Shakespeare. V divadle Globe by si vystúpenia našich žiakov určite získali „standing ovation“!

              Dovoľte nám predstaviť samotných víťazov a zároveň poďakovať všetkým, ktorí sa akokoľvek do súťaže zapojili.

              ĎAKUJEME!

              Kategória 5. a 6. ročník:

              1. miesto: Tamara Golisová, 6.C

              2. miesto: Lea Horváthová, 5.A

              3. miesto: Zara Chovanová, 5.B

              Kategória 7. až 9. ročník:

              1. miesto: Sára Viktorová, 8.B

              2. miesto: Viktória Smrekovská, 9.A

              3. miesto: Tomáš Novák, 8.C

              Gratulujeme a teším sa na medziškolské kolo!

          • Športové správy
            • Športové správy

            • V mesiaci Január sa naša škola zúčastnila na troch športových podujatiach.

              Dňa 17.1.2024 v športovej hale Plavisko chlapci reprezentovali školu v Okresnom kole vo florbale. Po dvoch tesných prehrách a dvoch výhrach sa umiestnili na druhom mieste v okrese Ružomberok. Školu reprezentovalo družstvo v tomto zložení: brankár Michal Moravčík, hráči Jakub Benek, Alex Biely, Richard Dudák, Filip Jesenský, Martin Karaska, Jakub Kendera, Martin Kováč, Tomáš Kubo, Maroš Lauko, Tomáš Novák, Dávid Ondečko, Peter Slama, Filip Soviš.

              24. januára sa žiačka 9.A triedy Kornélia Tworzydlo zúčastnila Krajského kola súťaže: Streľba zo vzduchovej pušky-jednotlivci. Akciu organizovala ZŠ s MŠ, J. V. Dolinského, Martin – Priekopa. V silnej konkurencii naša žiačka obsadila 2. miesto.

              Študenti našej školy sa zapojili aj do súťaže basketbal 3x3, ktorá sa uskutočnila 30.1.2024 v športovej hale Plavisko. V kategórii dievčat aj chlapcov obsadili zhodne tretie miesto. Družstvo dievčat bojovalo v zložení Nela Drengubiaková, Viktória Jaroščáková, Lucia Jaššáková, Karolína Jesenská, Lívia Štefančová. Za chlapcov školu reprezentovali Gabriel Benčo, Maroš Lauko, Samuel Martin Lovich a Matej Žáčik.

          • Vlastivedný kvíz
            • Vlastivedný kvíz

            • Dňa 27.2. si žiaci 4.C triedy vyskúšali svoje vedomosti z vlastivedy vo Vlastivednom kvíze, ktorý si pre žiakov pripravilo CVČ Elán. Pracovali v skupinkách na rôznych úlohách a naozaj preukázali veľmi dobré vedomosti. Pracovali pekne, ako včielky, vedeli spolupracovať a celkovo atmosféra bola v triede veľmi príjemná a hodinu sme si všetci užili. Víťazom bola však len skupinka, ktorá dosiahla najvyšší počet bodov. 

              Všetkým však gratulujem. Bolo to naozaj veľmi tesné.

          • Už sa fašiang kráti, už sa nenavráti...
            • Už sa fašiang kráti, už sa nenavráti...

            • Fašiangy, Turíce, Veľká noc príde, kto nemá kožúška, zima mu bude…

                  Fašiangy patria k zvykom spojeným s prelomom zimy a jari a sú najveselšími zvykmi počas roka.

                   Aj u nás v telocvični bolo v utorok 13. februára veselo, keď deti z Konôpky a ich starší spolužiaci z 2. stupňa spievali, tancovali a „pochovávali basu“. Nechýbala ani chriapa, rôzne masky, farár a všade rozvoniavali sladké fánky, ktoré napiekli naše šikovné pani učiteľky.

                   So svojím pásmom išli potom naši fašiangovníci potešiť aj deti na Základnú školu na Dončovej ulici. Vystúpenie malo aj tam veľký úspech, všetci sa dobre zabávali a pozvali „konôpkárov“, aby aj nabudúce prišli predstaviť naše krásne ľudové tradície.

          • Perinbaba
            • Perinbaba

            • Dňa 6.2.2024 sa deti piatich tried z 1. stupňa kultúrne vyžili na divadelnom predstavení Perinbaba, ktoré predviedli divadelníci- skvelí herci v Divadle Reduta v Spišskej Novej Vsi.

              Užili si aj cestu vlakom a navštívili aj nákupné centrum.

          • Začíname s legorobotikou
            • Začíname s legorobotikou

            • So štvrtákmi (4.B) sme stavali z lega snežný skúter, ktorému sme v aplikácii naprogramovali pohyb tak aby sme mohli usporiadať preteky.

          • Legorobotika
            • Legorobotika

            • Na hodinách informatiky sa naši žiaci pustili do spoznávania programovania pomocou lega. :-)

          • 3D tlač na hodinách informatiky
            • 3D tlač na hodinách informatiky

            • 3️⃣D🖨Spoločne s našimi talentovanými žiakmi 9. ročníka sme sa pustili do fascinujúceho sveta 3D tlače! 👀Pomocou programu Blender sme si vytvorili vlastné modely 💪 a teraz ich 🖨 tlačíme do reality. 👍Naša škola je miestom, kde sa stretávajú kreativita a technológia, a sme hrdí, že môžeme podporovať takéto inovatívne projekty.💡

          • Matematická olympiáda - okresné kolo
            • Matematická olympiáda - okresné kolo

            • Dňa 24.1.2024 sa konalo okresné kolo matematickej olympiády 🤓 žiakov deviateho ročníka. Našu školu v tejto kategórií reprezentovali žiaci Lukáš Macko z 9.B, 🫅 Tomáš Mahút z 9.A a 🫅 Kajko Timko z 8.C. Dvaja z nich sa stali úspešnými riešiteľmi 👑👑a podarilo sa im umiestniť na krásnom zdieľanom 6️⃣ šiestom mieste. Chalani GRATULUJEME!

          • KARNEVAL
            • KARNEVAL

            • Dňa 9.2.2024 sa na našej škole uskutočnil karneval. Tradične ako každý rok vo fašiangovom  období sa naša telocvičňa premenila na magické miesto plné víl, čarodejníkov a iných rozmanitých postavičiek. Celý deň sa niesol v znamení radosti, hudby, smiechu a dobrej nálady. O skvelú zábavu sa postaral kúzelník Wolf so svojou bruchovraveckou show Sranda Banda a zaujímavými kúzlami. Na záver celého krásneho dňa čakala na deti diskotéka, na ktorej vytancovali svoje pani učiteľky.

              FOTOALBUM

          • Výrobky ŠKD
            • Výrobky ŠKD

            • Aj tento rok by sme sa Vám chceli pochváliť ručne robenými maskami zvieratiek. Takéto diela vytvorili žiaci 2.A a 4.C triedy v VI. oddelení ŠKD.

          • MIDIcoolvolleybal ZŠ žiačok
            • MIDIcoolvolleybal ZŠ žiačok

            • Ďalší upršaný februárový deň 7.2.2024 si naše šikovné žiačky spestrili pobybom. Zúčastnili sa Okresného kola v MIDIcoolvolleybale ZŠ. V silnej konkurencii 6 škôl nakoniec podľahli len žiačkám z Bystrickej cesty, ktoré boli vekovo a výkonnostne staršie . Nakoniec skončili na peknom druhom mieste. Ďakujeme im za perfektné výkony a reprezentáciu školy.

              Ďakujeme a blahoželáme.

              Olívii Kuchárovej zo 6.C, Alexandre Dutkovej zo 7.A, Sofii Puklovej a Petre Šupčíkovej zo 7.C, Viktórii Beľovej a Stelke Šefránkovej z 8.C a Majke Nelešovskej z 9.A

          • Polročné vyhodnotenie WOCABEE z AJ na 1.stupni
            • Polročné vyhodnotenie WOCABEE z AJ na 1.stupni

            • Aj tento polrok si žiaci 2.–4. roč. precvičovali slovnú zásobu z AJ pomocou aplikácie Wocabee.  Najúspešnejší z nich boli odmenení certifikátom a peknou cenou. Gratulujeme a veríme, že čas strávený pri aplikácii a získané vedomosti vhodne využijú aj v budúcnosti.

              2.roč.    Slávko Kútnik 2.A

                           Nataška Kozlíková 2.C

              3.roč.    Šimonko Šarina 3.B

                           Adamko Franko 3.B

                           Dinh xuan Gia Bao  3.C

              4.roč.    Emka Malchová 4.B

                           Alex Jerga 4.A