• Naši turisti
            • Naši turisti

            • Dňa 13.4. sa turisti z našej školy vybrali na výlet cez Čutkovskú dolinu na Jelení vodopád. Počasie vyšlo na výbornú, všetci zvládli celú trasu s úsmevom na tvári. Bol to veľmi príjemný, slnečný deň. 

              P.uč. Lakotová a Bobeková

          • Medzinárodný deň knihy
            • Medzinárodný deň knihy

            • 👀Pri príležitosti Medzinárodného dňa knihy (2.4.2024) si žiaci 👩🧑 8.A a 8.C (v spolupráci so Školským parlamentom a učiteľmi slovenského jazyka👸) pripravili pre žiakov prvého stupňa tradičný rozprávkový príbeh, ktorý poznajú deti po celom svete. Byť neustále obdivovaný je hlavným zmyslom 🫅cisárovho života. A túto jeho slabosť využijú vo svoj prospech dvaja prefíkanci, ktorí sa vydávajú za vychytených tkáčov. Cisárovi 🪡🧵ušijú šaty🧥👔, ktorých krása priam vyráža dych a v ktorých sa bude cisár cítiť naozaj jedinečný...no je v tom háčik.. Aký? To sa dozvedeli žiaci prvého stupňa :)
              Veríme, že deťom sa čítanie rozprávky páčilo :) 😎

          • Zbierka Tehlička
            • Zbierka Tehlička

            • 👏🧱Naša škola sa pravidelne zapája aj do charitatívnych akcií. 🙏❤Jednou z už tradičných je aj pôstna zbierka 🧱Tehlička. Tento rok vyzbierané finančné prostriedky poputujú do Južného Sudánu, do mesta Tonj na Edukačné centrum sv. Bakhity. 🫶Počas pôstneho obdobia deti zbierali nálepky a mohli si kúpiť aj 🍯🧱medovníkové tehličky. Akcia vyvrcholila jarmočkom, na ktorom deti ponúkali na predaj vlastné výrobky, drobnosti, veľkonočné dekorácie, 🧁🍰koláčiky a rôzne mňamky.
              Zo ❤ srdca ďakujeme všetkým, ktorí sa dokázali niečoho vzdať pre tých najchudobnejších a prispeli na dobrú vec. 🙏
              👩‍❤️‍👨Triedy, ktorým sa podarilo vyzbierať najväčšiu sumu boli odmenené sladkou odmenou a veríme, že aj dobrým pocitom.

              Na 1. stupni to boli triedy 🥇2. C, 🥈2. B a 🥉4. A a na 2. stupni 🥇8. C, 🥈7. C a 🥉6. B

          • Okresné kolo vo vybíjanej
            • Okresné kolo vo vybíjanej

            • Dňa 9.4.2024 sa v hale T-18 odohralo Okresné kolo vo vybíjanej žiačok. Do súťaže sa zapojilo 14 škôl z okresu. Šesť najlepších z nich si vybojovalo postup do OK.  Naše šikovné žiačky nakoniec skončili na medailovom treťom mieste. Chválim ich za ich bojovnosť a využitie všetkých zručností, ktoré sa na hodinách TV naučili. V kvalifikácii a na Okresnom kole súťažili: 7.C_Barbora Benčová , Sára Dančová, Natália Korbačková, Timea  Kotrčová, Sofia Puklová, Ivana Šalplachtová, Petra Šupčíková, 7.A- Alexandra Dutková, Veronika Fábryová, Sofia Koščová, Alexandra Menderová, 6.C- Olívia Kuchárová, Táňa Škvareková.

              Dievčatám gratulujeme a ďakujem za reprezentáciu.

          • Preventívne aktivity 1.stupeň
            • Preventívne aktivity 1.stupeň

            •    V mesiacoch od 05.02. - 04.04.2024  prebiehali na 1. stupni vo všetkých ročníkoch preventívne programy  pod názvom:

              Filip 1 – program zameraný na rozvoj a  podporu zdravého životného štýlu, prevenciu látkových a nelátkových závislostí, formovanie názorov a postojov žiakov k zdravému životnému štýlu, vedenie k  zodpovednosti za svoje správanie, zmena rizikového správania

              Cesta hrdinu 2 -  preventívny program zameraný na prevenciu šikany, zlepšovanie triednych vzťahov,  sebapoznanie, nácvik zdravej komunikácie, zlepšenie sociálnej klímy a skvalitnenie interpersonálnych vzťahov v kolektíve

               Kyberhrdina 1preventívny program zameraný na šírenie osvety o bezpečnom používaní internetu a  mobilných telefónov, informuje o rizikách virtuálneho priestoru a poskytuje poradenstvo v tejto oblasti

              Prednášky viedla preventistka z Noskovho Centra v Ružomberku Mgr. Linda Zuzáková.

          • VIA HICTORICA - SLOVANIA
            • VIA HICTORICA - SLOVANIA

            • Dňa 25. marca k nám zavítala divadelno-šermiarska  kumpánia Via Historica. Predstavili nám našu históriu trochu inak. Previedli nás dejinami našich predkov od príchodu Slovanov cez Veľkú Moravu, tatárske a turecké vpády, Jánošíka až po Ľudovíta Štúra. Na ich divadelných  výkonoch, šermiarskych súbojoch a dobových kostýmoch sme sa zabavili a čo-to aj naučili.

          • REGIOCHEM
            • REGIOCHEM

            • Skvelú správu sa dozvedeli naši mladí chemici, ktorí sa zapojili do 5. ročníka tímovej regionálnej sútaže mladých chemikov REGIOCHEM, ktorú organizuje Mondi SCP.

              Spomedzi 30. súťažných tímov naše dva timy postúpili do tretieho finálového kola , kam postupuje len 5 najlepších tímov. Zarevúcke POOKIES, Danko, Viki, Zuzka a Matúš z 8.A a Zarevúcke KYSELINY, Kajko, Emka, Riško a Maťko z 8.C v prvých dvoch kolách ukázali, že chémia ich baví, maju tímového ducha, sú kreatívni, v chemickom laboratóriu sú doma, vedia nielen experimentovať ale výsledky pokusu aj správne zaznamenať .

              Tretie kolo sa bude konať 30.4. Držte nám palce Ďakujeme

          • DEŇ SLUŠNÉHO OBLEČENIA
            • DEŇ SLUŠNÉHO OBLEČENIA

            • Veríme, že dňa 10. apríla 2024 (v stredu) sa nahodíte do gala. Z každej triedy vyberieme aj NAJELEGANTNEJŠÍ PÁR, ktorý odmeníme cenou.

              Tešíme sa!

              Žiacka školská rada

          • Čítajme si.....
            • Čítajme si.....

            • Pod týmto názvom už 5 rokov organizuje  LINKA DETSKEJ ISTOTY v mesiaci marec celoslovenský detský maratón.

              Aj naša škola sa do neho už po druhý krát zapojila, čo znamená, že sa deti z niekoľkých tried stretali v čitárni a knižnici a čítali si spolu, nahlas i potichu. Radi sme sa zapojili aj rozvírili niekedy až veľmi pokojnú hladinu záujmu o literatúru a knihy. S potešením môžeme skonštatovať, že takto strávený čas s knihami bol príjemným spestrením vyučovania a žiaci sa z neho tešili. Celkovo sa do čitateľského maratónu zapojilo 118 žiakov z prvého a 62 z druhého stupňa.

          • Vynášanie Moreny
            • Vynášanie Moreny

            • Naši predkovia nám zanechali krásne tradície, ktoré sa u nás v škole snažíme zachovávať. Tak je to aj s vynášaním Moreny. Takže v piatok 22. marca sme ju znova po roku aj s „dedkom“ zapálili a hodili do Revúcej. Deti z Konôpky si pripravili pekný program, spevom a tancom oslávili koniec zimy a príchod novej jari. Pritom sa ozývali slová piesne:

              „Priniesli sme novô leto i zelený háj...“

          • EXKURZIA NA MESTSKEJ POLÍCIÍ
            • EXKURZIA NA MESTSKEJ POLÍCIÍ

            • Pre žiakov prvého stupňa základných škôl má Mestská polícia V RužomberKU pripravený projekt „Snehulienka“. Na exkurzií boli žiaci 2.C triedy prevedení Mestskou políciou, mohli nazrieť do miestnosti kamerového systému, na operačné pracovisko a nahliadnuť do miestnosti spracovania priestupkov . Po prezretí priestorov MsP boli žiakom predstavené zložky štátnej polície,  zbor väzenskej a justičnej stráže. Po krátkej rozprávke o Snehulienke,  boli poskytnuté rady, ako sa zachovať pri kontakte s  cudzou osobou, komu otvoriť dvere keď sú samé doma a ako sa zachovať pri kontakte s cudzím psom. Ďalej si mohli vyskúšať okuliare simulujúce stav opitosti a na záver si z blízka prezrieť a vyskúšať takmer celú výstroj a výzbroj mestských policajtov. Neskôr sa deti presunuli na dvor, kde ich čakalo pripravené služobné motorové vozidlo, do ktorého sa mohli posadiť. Pri odchode dostali darček vo forme reflexného doplnku, ktorý im bude návštevu mestskej polície pripomínať. 

              Exkurziu viedol Mgr. Roman Jankovič , Oddelenie prevencie kriminality v RK

          • Deň otvorených dverí
            • Deň otvorených dverí

            • ZŠ Zarevúca otvorila 21. 3. 2024 brány svojho kráľovstva pre zvedavých predškolákov a ich rodičov. ZŠ so 46 ročnou tradíciou ukázala návštevníkom svoje rokmi overené priestory a aj moderne vybavené komnaty na kvalitnú, atraktívnu výuku, ktorou pripravuje žiakov  do života. Predškoláci začali svoju prehliadku v knižnici plnej pestrých kníh, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou školského kráľovstva. Prehliadka pokračovala v učebni ANJ, kde nahliadli do výuky angličtiny s využitím Lego Education Spike, pomocou ktorej si žiaci hrou rozvíjajú kreatívne myslenie a riešenie problémov. Pohybová zručnosť, obratnosť a balančná schopnosť bola preverená na prekážkovej ceste chodbou a priestor malej telocvične zaručil zábavu pri cvičení s rozmanitým cvičebných náradím. V komnate zábavy si deti prostredníctvom interaktívneho zariadenia  Funtronic precvičili pozornosť, postreh, koordináciu zraku a pohybu pri zbieraní morských perál, či futbale s virtuálnou loptou. V komnate včielok si vyskúšali robotickú Bee-Bot, ktorá rozvíja priestorové, logické myslenie a plánovanie. Pestrý program  doplnili  činnosti v hudobnej, kockovej komnate a komnate kreslenia. Návštevníci si pochutnali na občerstvení v kráľovskej školskej jedálni. Radosť detí z prehliadky umocnilo maľovanie na tvár a fotenie v kráľovskom kresle. Darčekom na pamiatku bol pre malých návštevníkov odznak s logom kráľovstva a CD s detskými pesničkami. Dúfame, že na malých predškolákov a ich rodičov urobilo Zarevúcke kráľovstvo dojem a od septembra sa stanú jeho súčasťou.  

          • Ponožková výzva
            • Ponožková výzva

            • Dňa (21.3.) sa už tradične aj na našej škole spoločne zapájame do ponožkovej výzvy, čím si pripomíname Svetový deň Downovho syndrómu, ktorý je oficiálne uznaný od roku 2012. Symbolika dátumu 21.3. je vskutku jednoduchá. Downov syndróm je genetické ochorenie, ktoré vzniká strojením 21. páru chromozómu, a preto práve tento dátum. Druhá symbolika je ukrytá v ponožkách, ktoré svojím tvarom najviac pripomínajú tvar chromozómov. A ešte do tretice, rozdielne ponožky zase pripomínajú odlišnosť ľudí trpiacich Downovým syndrómom. V dnešnej dobe je veľmi náročné byť iný, či už vizuálne alebo správaním. Ľudia s Downovým syndrómom sú iní po všetkých stránkach, sú však nádherne iní. Vo svojej čistote a dobrosrdečnosti sú inšpiratívni pre nás všetkých. V ťažkých časoch, v ktorých momentálne žijeme, aspoň na malý okamih, na jeden deň, ukazujeme spolupatričnosť s niekým iným. Malé gesto, ktoré nestojí veľa, ale znamená mnoho. Ďakujeme všetkým, ktorí sa do ponožkovej výzvy zapojili a obuli si rozdielne ponožky.

          • Okresné kolo geografickej olympiády
            • Okresné kolo geografickej olympiády

            • 12.3. 2024 sa uskutočnilo okresné kolo geografickej olympiády na ZŠ Sládkovičova Ružomberok. Našu školu reprezentovalo 9 najlepších geografov v troch kategóriách – G (5.ročník), F (6.a 7.ročník) a E(8. a 9.ročník).

              V kategórií G našu školu reprezentovali až 5 žiaci. Všetci boli úspešní riešitelia.  V obrovskej konkurencií krásne 2. miesto obsadil Lukáško Zajac z 5.B triedy.

              Úspešnými riešiteľmi boli aj žiaci v kategórií F Veronika Popelková zo 6.B a v kategórií E Daniela Tesárová  z 9. B triedy.

              Všetkým zúčastneným ďakujeme za reprezentáciu a Lukáškovi gratulujeme.

          • Okresné kolo fyzikálnej olympiády
            • Okresné kolo fyzikálnej olympiády

            • S hrdosťou oznamujeme, že hoci fyzikálna olympiáda patrí medzi tie najťažšie a málokomu sa podarí prelúskať cez náročné domáce kolo, našu školu skvele reprezentoval v okresnom kole Kajko Alonso Timko z 8.C triedy. O náročnosti tohto kola svedčí aj fakt, že spomedzi všetkých riešiteľov v okrese, bol Kajko jediný úspešný riešiteľ vo svojej kategórii. Umiestnil sa na úžasnom PRVOM mieste.   

              Kajko, ďakujeme za parádnu reprezentáciu školy.

          • Aktivity ŠKD
            • Aktivity ŠKD

            • Už niekoľko týždňov sa deti zo VI. a VII. oddelenia ŠKD stretávajú štvrtky v telocvični, kde medzi sebou súťažia, učia sa spolupráci, koordinácii a najmä tímovému správaniu. Naše spoločné popoludnia sme strávili hraním vybíjanej, záchranky, štafetových hier, hier zameraných na reakčné schopnosti a na rozvoj orientácie a presnosti pohybov.

          • Hviezdoslavov Kubín
            • Hviezdoslavov Kubín

            • Aj na našej škole má prednes umeleckého slova svojich nadšencov. Tieto spriaznené duše sa  stretli v tohtoročnom školskom kole. Hojná účasť potešila a dokázala, že umelecké slovo má aj v dnešnej rýchlej a modernej dobe svoje miesto a opodstatnenie. V oboch kategóriách boli rozdelené ceny, dokonca aj pochvalné uznania. Na OK  HK nás pôjdu reprezentovať Barborka Plazová za poéziu a Rebeka Bobuľová za prózu.

              Dievčatám držíme palce.

          • Exkurzia na Mestskom úrade v Ružomberku
            • Exkurzia na Mestskom úrade v Ružomberku

            • Dňa 14.03. sme sa so žiakmi 6.B triedy vybrali na exkurziu na Mestský úrad v Ružomberku. Sprevádzala nás milá pani Jánošová, ktorá trpezlivo odpovedala na všetky otázky zvedavých šiestakov.

              Žiaci si prezreli priestory, kde zasadá mestské zastupiteľstvo a na chvíľu sa mohli stať jeho súčasťou. Zahrali sa na poslancov, na primátora, prednostu, zapisovateľa a kontrolórov a tak si na vlastnej koži vyskúšali, ako by to vyzeralo, keby oni osobne hlasujú a rozhodujú o rôznych záležitostiach na mestskom zastupiteľstve.

          • Prevencia v 5. a 6.ročníku
            • Prevencia v 5. a 6.ročníku

            • V mesiaci marec 2024 do našej školy prišiel pracovník MsP RK Mgr. Jankovič, ktorý sa zaoberá prevenciou rizikového správania u maloletých detí.

              V triedach piateho ročníka sa zameral na prevenciu užívania návykových látok a v triedach šiesteho ročníka na prevenciu šikany.