• Dobehni Potkana - Vyhodnotenie
            • Dobehni Potkana - Vyhodnotenie

            • Už pred časom sme sa zmienili o krásnej myšlienke rozhýbať žiakov extrémne zaujímavou formou. A tak sme vďaka nej, nielen žiakov, ale aj učiteľský zbor, rozhýbali. Teda, bežali sme. Bežali sme dlho (21 bežeckých dní) a veľa. Bežali sme aj napriek tomu, že už sme veru dlho nie. Utekali sme ale s úsmevom na tvári a zistili sme, že beh je naozaj skvelý. Že je beh úžasný vie aj náš pán maratónec, pán človek, pán učiteľ Potkan , po ktorom sme výzvu pomenovali. Pán učiteľ je nám vzorom nie len v oblasti ľudskej, ale aj v oblasti bežeckej, a tak sme sa rozhodli vo výzve „Dobehni Potkana“, pána učiteľa naozaj dobehnúť. Celkovo žiaci odbehli neuveriteľných 3174 km, čo na našej škole znamená ešte neuveriteľnejších 12 700 kôl... Našim žiakom by sa pri takomto výkone poľahky podarilo navštíviť destinácie ako je napríklad Sudán, Irán, či Turkmenistan , alebo by si mohli zaplávať v Atlantickom, či Indickom oceáne. Neskutočné, čo zvládnu naše deti. Kam ale zabehol pán učiteľ, ktorý sa cíti cválajúc vo svojich ľahučkých "maratónkach", ako ryba vo vode? Pán učiteľ zabehol v prepočte "len" kúsok za Bratislavu, a to 270 km. Výborný výkon pán učiteľ, avšak na prvom stupni sú triedy a jednotlivci, ktorí podali taktiež obdivuhodné výkony.

              Na treťom mieste sa umiestnila trieda 3. B, ktorá odbehla celkovo 114 km. Na druhom mieste sa ocitla 4. A so 176 km, ale totálnu dominanciu predviedla 4.C, ktorá odbehla fantastických 360 km. Receptom úžasných výsledkov triednych kolektívov sú však veľmi silné individuality , ktoré je nutné spomenúť.

              Napríklad takú 3.B potiahla naša neúnavná Emmka Húsková , ktorá odbehla sama 51 km. V posledný deň behania sa na Emmku dotiahol aj agilný Luky Mayer zo 4.C, ktorý odbehol taktiež 51 km, a tak im právom patrí delené 3. miesto. Okrem Lukyho zo 4.C, boli veľmi aktívnymi bežcami aj iní. Hlavne to bol Radko Rázga, ktorí ukázal nezlomnosť, odbehol 79 km a odniesol si striebornú medailu. Vysokú úroveň vitálnej kapacitu pľúc a extrémne rýchlu schopnosť svalov regenerovať, predviedol najlepší bežec prvého stupňa a najvytrvalejší bežec celkovo, Dávid Palguta , ktorému patrí obrovský obdiv. Odbehol 684 zarevúckych kôl, čo je 154 km. Z Dávida sa stal počas posledných 2 mesiacov, bežiaci fenomén a zaslúži si obrovskú pochvalu.

              Na druhom stupni niektorým triedam začalo ku koncu prihárať, a tak pristúpili k medzitriednym dohodám. Konkrétne 5.C sa so 6.C dohodla, že ak vyhrá 5. C, tak sa rozdelia so sladkou odmenou s najlepšími bežcami zo 6.C a naopak. Rozdeliť sa ale s takou krásnou sladkou odmenou, akú vie upiecť len naša pani učiteľka Kupčová , tak to chce vysokú dávku sebazaprenia. Mňam. Športové triedy na 2. stupni dominovali a odniesli si všetky tri cenné kovy. Na treťom mieste skončila trieda 7.C, ktorej žiaci odbehli dokopy pekných 191 km. Vyrovnanejšie to bolo však v boji o prvé miesto, medzi 5.C a 6.C. Po prerátavaní všetkých kôl a kilometrov sa z vyššieho počtu odbehnutých kilometrov tešili z prvého miesta šiestaci v pomere 531 : 477. Obom triedam patrí veľký obdiv. Najlepší bežec 6.C, Carlos Alonso Timko sa umiestnil na 3. mieste so svojimi 106 km. Na druhom a prvom mieste sa ocitli ťahúni z 5.C, a to Tomáš Gurega so 112 km a Sebastián Veselovský so 135 km.

              To by bolo k pomerne zdĺhavému vyhodnoteniu takmer všetko. Dalo by sa ale písať omnoho dlhšie o takýchto úžasných akciách. Najpodstatnejšie je v tejto chvíli poďakovať a pochváliť úžasné výkony všetkých žiakov, ktorí sa do tejto bežeckej výzvy zapojili. Treba samozrejme pochváliť aj učiteľky, či učiteľov, ktorí sa nehanbili ocitnúť sa v diskomforte , ukázali správny smer , vztýčili zástavu svojej triedy a behať išli, aj napriek istej svalovej horúčke. Ďakujeme aj organizátorom, žiakom a ľuďom, ktorí sa akokoľvek podieľali na úspešnosti tejto veľmi vydarenej akcie. Zarevúca žije pohybom, Zarevúca je TOP.

          • Kúp si desiatu /2/
            • Kúp si desiatu /2/

            • Ďakujeme, že spolu s nami pomáhate! Aj vďaka Vašej podpore sa nám podarilo vyzbierať krásnych 607,10 eur, ktoré sa použijú na nákup zdravotníckeho materiálu na pomoc Ukrajine.

          • REGIOCHEM
            • REGIOCHEM

            • Tento školský rok Mondi SCP v spolupráci s GSA usporiadalo už 3. ročník súťaže Regiochem. Súťaž začala v januári a finále sa uskutočnilo dnes (24.5.) na SOŠ polytechnická. Našu školu reprezentovali dva štvorčlenné tímy, ktoré sa úspešne popasovali s úlohami v dvoch súťažných kolách . Témou tohto ročníka bola chemická kinetika a vodík . Naši ôsmaci vo voľnom čase vymýšľali, realizovali a kreatívne spracovali pokusy o chemických faktoroch ovplyvňujúcich rýchlosť chemických reakcií, riešili rôzne netradičné a zaujímavé úlohy .

              V silnej konkurencii 27 družstiev z 12 škôl v okrese Ružomberok sa obom našim tímom podarilo postúpiť do tretieho kola medzi 5 najlepších . Tímy Zemiačiky a BRaInS sa tešili z postupu do finále, v ktorom boli odhodlaní zabojovať o víťazstvo . Oba družstvá ukázali tímového ducha a v napínavom finálovom kole sa naše chemičky z tímu Zemiačiky, Paulínka, Sofinka, Alžbetka a Veronika umiestnili na krásnom druhom mieste a domov odchádzali na nových elektro kolobežkách . Chalani z tímu BRaInS, Štefan, Dávid, Lukáš a Tobiáš sa umiestnili na skvelom prvom mieste a domov si niesli nové notebooky . Za nadupané ceny ďakujeme Mondi SCP .

              Našim mladým chemickom gratulujeme a ďakujeme za vynikajúcu reprezentáciu školy.

          • Výchovný koncert - LETart
            • Výchovný koncert - LETart

            • Dňa 20. mája sa žiaci našej školy zúčastnili výchovných koncertov v kine Kultúra, ktoré pre nás pripravila agentúra LETart.

              Koncert pre 1. stupeň Hravo - zdravo, bol veselý a poučný detský program pripravovaný v spolupráci s O2 Športovou akadémiou Mateja Tótha. Bol plný melodických pesničiek, ktorý sa milou a nenásilnou formou zaoberal otázkami zdravého životného štýlu.

              Čo je trendom dnešnej doby? Ako súčasné média ovplyvňujú mladých ľudí? Aké nástrahy v sebe ukrýva internet? Čo je to kyberšikana? Čo je to grooming? Čo je to HOAX? Všetky tieto otázky a mnohé iné postupne mohli žiaci 2. stupňa odhaliť v multimediálnom programe Trendsetter. Trendsetter je momentálne najsilnejší program, ktorý rieši otázky mediálnych nástrah silným motivačným slovom a hudbou.

          • WocaBee - olympiáda v nemeckom jazyku
            • WocaBee - olympiáda v nemeckom jazyku

            • Dňa 20.5. 2021 sa na našej škole pod vedením Mgr. Kataríny Vataj uskutočnila olympiáda - WocaBee v nemeckom jazyku. Deti súťažili online v nemeckej slovnej zásobe, zvíťazili tí najlepší a zároveň najrýchlejší.

              Olympiády sa zúčastnilo 12 žiakov zo 7. ročníkov. Zvíťazila Viktória Smrekovská (7.A) , pekné 2 miesto spoločne obsadili Bianca Štúrová (7. B) a Nina Jadroňová (7.B).

              Všetkým žiakom srdečne gratulujeme.

          • Krásny úspech Tadeáša Kršku
            • Krásny úspech Tadeáša Kršku

            • V piatej športovej triede nám vyrastá talentovaný športovec. Tadeáš Krška sa 19.5. 2022 v Žiari nad Hronom zúčastnil bežeckých pretekov „Čokoládová tretra Slovensko “. V silnej konkurencii 70 pretekárov vyhral beh na 300 m s časom 50,12 s. Išlo o  štvrťfinálové preteky. Z prvého miesta automaticky postúpil do celoslovenského finále, ktoré sa bude konať 23.5.2022 v Košiciach a taktiež sa nominoval do medzinárodného semifinále 30.mája v Ostrave do konkurencie takmer 400 detí z Česka, Slovenska a Poľska.

              Gratulujeme a držíme palce v ďalších kolách.

          • VÝSLEDKY ZBERU PAPIERA
            • VÝSLEDKY ZBERU PAPIERA

            • Posledný aprílový týždeň prebiehala na našej škole súťaž v zbere papiera. Opäť sme nezaháľali a vyzbieralo sa krásnych 3200 kg papiera a kartónov.

              Medzi triedami sa na 1. mieste umiestnila 1. C, na 2. mieste 5. B a na 3. mieste 6. A.

              Medzi jednotlivcami obsadila 1. miesto Evka Gabrielová zo 6. A, 2. miesto Natálka Poláková z 1. C a 3. miesto obsadil Alex Németh zo 4. B.

              Ďakujeme všetkým, ktorí prispeli aj pár kilami. Evke patrí osobitná vďaka aj za dlhodobé prispievanie v zbere tetrapakov.

          • STRETNUTIE ROVESNÍCKYCH MEDIÁTOROV
            • STRETNUTIE ROVESNÍCKYCH MEDIÁTOROV

            • V pondelok 16.5.2022 sa naši rovesnícki mediátori stretli v Liptovskom Mikuláši s inými rovesníckymi mediátormi. Cieľom tohto stretnutia bolo, aby sa žiaci zabavili, podelili sa so svojimi skúsenosťami, navzájom sa inšpirovali, vyskúšali si zapojenie iných žiakov do aktivít, ktoré využívajú aj na našej škole.

              Tešíme sa, že na našej škole máme vyškolených a veľmi šikovných rovesníckych mediátorov.

          • PÓLA RADÍ DEŤOM
            • PÓLA RADÍ DEŤOM

            • V rámci realizácie celoslovenských preventívnych projektov je pre žiakov prvých ročníkov základných škôl určený projekt „ Póla radí deťom “. Ústrednou postavou projektu je predškoláčka Póla, ktorá formou príbehov, spôsobom primeraným detskému veku informuje o rizikách, s ktorými sa deti môžu v bežnom živote stretnúť.

              Cieľom projektu je naučiť deti bezpečne sa správať v rizikových situáciách, pripravovať ich k zodpovednosti za svoje zdravie, správanie a majetok. Súčasťou projektu je pracovný zošit s množstvom príbehov, básničiek, doplňovačiek a obrázkov na vystrihovanie. Póla vysvetľuje rôzne životné situácie a radí, na koho sa môžu deti obrátiť, keď potrebujú pomoc.

          • LEZIEM, LEZIEŠ LEZIEME..
            • LEZIEM, LEZIEŠ LEZIEME..

            • Skvelá príležitosť skúsiť niečo nové a vyskúšať si svoju odvahu a sily. Kto by odolal. Ani žiaci 4.C neváhali a využili ponuku a ochotu horolezeckého klube IAMES a pána Stančoka, ocina našej Nelky. Deti strávili s lezeckou stenou dve super hodiny. Klub má v meste dlhoročnú tradíciu a zrejme sa jeho rady rozšíria o pár nových zverencov. Bolo to skvelé!

              Ďakujeme.

          • MATEMATICKÁ OLYMPIÁDA
            • MATEMATICKÁ OLYMPIÁDA

            • Dňa 12.4.2022 sa konalo okresné kolo matematickej olympiády žiakov 6. až 8.ročníka. Naši žiaci opäť nesklamali!

              Na krásnom 1. mieste v kategórií Z8 sa umiestnil Dávid Sloboda z 8.B triedy.

              Ani chlapci zo 6.B a 6.C sa nenechali zahanbiť, keď sa všetci stali úspešnými riešiteľmi. 4.miesto patrilo Carlosovi Alonsovi Timkovi, 6.miesto Jakubovi Kačalkovi, 9.miesto Dávidovi Lúčanovi, 12.miesto Samkovi Lovichovi a 15.miesto Lukášovi Urbanovi.

              Chlapcom gratulujeme a ďakujeme za skvelú reprezentáciu školy.

          • DEŇ MATIEK
            • DEŇ MATIEK

            • My, žiaci 4. B , sme zažili tvorivý piatok v kvetinárstve IRIS. Naša pani učiteľka chcela vymyslieť niečo výnimočné pre naše maminy ku Dňu matiek. Podarilo sa! Vytvorili sme originálne hrnčeky a potom sme do nich za pomoci pani Mišky a Ivetky z kvetinárstva naaranžovali kvietky. Práca nás veľmi bavila a z výsledku sa potešili mamičky aj my. Ďakujeme!

          • Návšteva u hasičov
            • Návšteva u hasičov

            • Aj iné triedy na prvom stupni navštívili hasičskú stanicu, kde si vyskúšali vybavenie a výstroj ako i techniku a hasenie prúdnicou. Deti mali zážitok! Ďakujeme hasičom, za túto možnosť. Vážime si ich povolanie.

          • KÚP SI DESIATU ....
            • KÚP SI DESIATU ....

            • Ukrajinské maminky spolu s dobrovoľníčkami z Univerzitneho a Pastoračného centra Jána Vojtašáka napiekli množstvo dobrôt, ktoré si mohli žiaci kúpiť. Vďaka tomu, že dobroty boli napečené bez nároku na odmenu a vďaka veľkej podpore žiakov ZŠ Zarevúca, sa podarilo vyzbierať krásnu čiastku 708,20 eur, ktorú môžeme poukázať na transparentný účet: SK8709000000005135530159, z ktorého budú zakúpené lieky a zdravotnícky materiál podľa aktuálnej potreby a toto všetko bude odoslané priamo na Ukrajinu.

              Ďakujeme všetkým, ktorí pomáhajú.

          • Medzitriedna športová súťaž na I.stupni
            • Medzitriedna športová súťaž na I.stupni

            • Naša škola má dlhoročnú športovú tradíciu. Snažíme sa od prvého stupňa v deťoch budovať pozitívny vzťah k športu a pohybu. Športové súťaže deti veľmi bavia, hlavne vtedy, keď ich za víťazstvo čaká sladká odmena.

              Vo štvrtok 5.5.2022 sa na prvom stupni konala medzitriedna športová súťaž. Deti z každej triedy zostavili štvorčlenné družstvo a v štafetovom prekážkovom behu si navzájom zmerali sily. Vyhrať mohol len najlepší. A to sa podarilo triedam : 1.B, 2.A, 3.A a 4.C.

              Víťazom gratulujeme! Veríme, že deti sa zabavili a odniesli si nové športové zážitky a skúsenosti.

              Pani učiteľke Dagmar Petruf-Huťková ďakujeme za organizáciu a skvelú pretekársku dráhu!

          • Výtvarná súťaž ku Dňu hasičov“
            • Výtvarná súťaž ku Dňu hasičov“

            • Okresné riaditeľstvo HaZZ v Ružomberku v spolupráci s CVČ Elán Ružomberok vyhlásilo ďalší ročník okresnej výtvarnej súťaže pod názvom „Výtvarná súťaž ku Dňu hasičov“.

              Aj tento školský rok sme na hodinách výtvarnej výchovy zobrazovali zásahovú činnosť hasičov pri lesných požiaroch, haváriách, nehodách aj živelných pohromách, čím sme si pripomenuli a uctili nesmierne náročnú, nebezpečnú a veľmi potrebnú prácu hasičov.

              V školskom kole bolo vybraných niekoľko najkrajších prác, ktoré postúpili do okresného kola. Boli sme úspešní! Tatiana Zuskinová (7.C) sa umiestnila na 1. mieste a Natália Golisová (8.C) získala 4. miesto. Dievčatá boli slávnostne ocenené dňa 5.5.2022 v priestoroch HaZZ Ružomberok.

              TÁNIČKE I NATÁLKE BLAHOŽELÁME A ĎAKUJEME ZA ÚSPEŠNÚ REPREZENTÁCIU NAŠEJ ŠKOLY!!!

          • VAJANSKÉHO MARTIN - krajské kolo
            • VAJANSKÉHO MARTIN - krajské kolo

            • Krajská súťaž v umeleckom prednese poézie a prózy Vajanského Martin pozná svojich víťazov. Môžeme byť pyšní, aj my máme svoje želiezko v ohni .

              V stredu 4.mája 2022 sa v Literárnom múzeu v Martine konala súťaž najlepších recitátorov Žilinského samosprávneho kraja a to I. a II. kategória poézie a prózy. Po víťazstve v okresnom kole našu školu reprezentovala Katka Šidová z 2.A v I. kategórii, próza. Vo veľkej konkurencii sa Katke podarilo umiestniť na krásnom 3. mieste. Šikovnej recitátorke právom patrí náš potlesk. Prajeme ešte veľa podobných ocenení a úspechov.

          • BIOLOGICKÁ OLYMPIÁDA - okresné kolo
            • BIOLOGICKÁ OLYMPIÁDA - okresné kolo

            • Dňa 21.4.2022 sa v CVČ Elán uskutočnilo okresné kolo biologickej olympiády v kategórii D pre žiakov 6. a 7. ročníka. Náš žiak Oliver Ciglan zo 7.C v teoreticko-praktickej časti obsadil krásne 2. miesto.

              Srdečne blahoželáme a želáme veľa ďalších úspechov.

          • Návšteva u hasičov
            • Návšteva u hasičov

            • Hasenie požiarov ‍ a úloha hasičov nielen pri požiaroch ale i záplavách, pomoci pri dopravných nehodách, chemických haváriách je jednou z tém Prvouky druhého ročníka. Preto sa žiaci 2.A vybrali 4. mája presne v deň patróna všetkých hasičov svätého Floriána navštíviť hasičskú stanicu, kde si vyskúšali vybavenie a výstroj ako i techniku a hasenie prúdnicou, no skôr polievanie trávnika. Položili hasičom i množstvo vzájomne zábavných otázok. Ďakujeme im, že si vybrali toto povolanie a pomáhajú ľuďom.

          • DOBEHNI POTKANA
            • DOBEHNI POTKANA

            • Mužov je v školstve málo, avšak keď sa kde-tu nejaký pritrafí, v mnohých prípadoch je to majestát. Takým je aj náš pán učiteľ Potkan , ktorý je známy hlavne svojím pedagogickým umom, ale aj svojím ľahkým behom vo svojich maratónkach. Maratón má odbehnutý takmer pod 3 hodiny a aj tento jeho osobný úspech bol námetom na výzvu vytvorenú pani učiteľkou Krivdovou s názvom "Dobehni Potkana".

              Naši žiaci sa chopili tejto výzvy - na počudovanie - s ohromnou vervou a každý deň (už máme 13 bežeckých dni za sebou) na našom Zarevúckom atletickom ovále zlepšovali svoje výkony. Niektorí jednotlivci sa už začali nazývať prezývkou "Potkanátor" , čo by malo označovať bežca dobiehajúceho Potkana. Nuž treba, samozrejme, podotknúť, že sme počas posledných dní s určitosťou znížili priemernú hodnotu obvodu pása v centimetroch, poniektorí aj o 8. Že je v zdravom tele zdravý duch, vie aj naša "chemikárka", ktorá je vraj od posledného behu PN. Vždy bola, je a bude vzorom pre našich žiakov. Niektoré triedy sa nenechali zahanbiť a zapriahli do svojich radov aj triednych učiteľov, ktorí nezaostali za očakávaniami, a s radosťou svojim žiakom v zbieraní kilometrov pomohli. Zapisujúci boli počas behov aj svedkami extrémnej kreativity žiakov, ktorí chvíle v behu krátili vymýšľaním triednych pokrikov. Je to úžasná aktivita, ktorá môže byť inšpiráciou na kreovanie ďalších školských akcií. Žiaci sú skvelí, učitelia tiež. Základná škola za riekou Revúcou je úžasná.

              Súťaž ukončíme 31.mája.